Η επικοινωνία είναι μια διαδικασία επαφής, κατά την διάρκεια της οποίας δίνουμε και παίρνουμε μηνύματα. Υπάρχουν πάντα και παράγοντες που την δυσκολεύουν ή την διευκολύνουν. Όταν όμως μαθαίνεται, αυτόματα καλυτερεύει και ο τρόπος που επικοινωνούμε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια σήμερα στην οικογένεια, είναι οι σχέσεις με τους γονείς. Νιώθουμε ότι δεν μας καταλαβαίνουν ή χειρότερα ότι δεν μας ακούν καν! Ισχύει; Και τι πρέπει να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε;

Πολλές φορές νομίζεις ότι είναι τόσο απασχολημένοι με τα δικά τους προβλήματα που συμπεριφέρονται σε σένα σαν απόντες, δεν καταλαβαίνουν τις ανάγκες σου και τα προβλήματα σου ή ότι δεν ενδιαφέρονται καν! Μπορεί από την πλευρά σου να έχεις δίκιο αλλά υπάρχει πάντα και η άλλη πλευρά, αυτή των γονιών σου, οι οποίοι καθώς τα παιδιά τους μεγαλώνουν, νιώθουν μεγαλύτερη ανησυχία και φόβο. Αποτέλεσμα της ανησυχίας αυτής είναι να << μην ακούν>>, και έτσι να μπλοκάρεται η επαφή και να οδηγείστε σε συγκρούσεις. Η λύση είναι μια: η επικοινωνία. Αν θέλεις την προσοχή τους και την κατανόηση των προβλημάτων σου, τότε πρέπει να προσπαθήσεις να τους μιλήσεις με τρόπο που θα σε ακούσουν και θα σε καταλάβουν.

Οι γονείς σου είναι άνθρωποι με ασχολίες και προβλήματα. Σκέψου πότε, προσπαθείς να τους μιλήσεις, μήπως όταν είναι βιαστικοί ή ασχολούνται με κάτι άλλο; Ο σωστός χρόνος επικοινωνίας είναι πολύ σημαντικός για να έχουμε αποτέλεσμα από την επικοινωνία. Βρες λοιπόν τον κατάλληλο χρόνο για να μην αποσπάται η συζήτηση. Αν είναι δύσκολο να βρεθεί αυτή η στιγμή, διεκδίκησε την! Πολύ σημαντικό ρόλο επίσης, παίζει ο τρόπος που μιλάμε. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να επικοινωνήσει σωστά αν νιώθει ότι του επιτίθενται ή ότι του βάζουν τις φωνές. Προσπάθησε να πεις αυτό που θέλεις χωρίς να γίνεσαι επικριτική ή απόλυτη. Διευκρίνισε αυτά που λες και μίλα ήρεμα αν θέλεις να γίνεις κατανοητή.

Ο καλύτερος τρόπος για να εκφράσεις αυτά που θέλεις, που αισθάνεσαι και που πιστεύεις είναι να προσπαθήσεις να περιγράψεις πως νιώθεις από την συμπεριφορά τους χωρίς όμως να γίνεσαι εχθρική ή να τους κατηγορείς. Παραπονιέσαι ότι σου φέρονται σαν να είσαι << μικρό παιδί>>, στο χέρι σου είναι να δείξεις ότι δεν είναι έτσι.! Έτσι καταφέρνεις να επικοινωνείτε με σεβασμό χωρίς να κατηγορεί ένας τον άλλον. Όταν λοιπόν οι γονείς σου σε ακούν, δείξε ότι το εκτιμάς.

Στην επικοινωνία είναι σημαντικό και να μιλάμε αλλά και να ακούμε. Έτσι είναι πολύ σημαντικό να ακούς και εσύ τους γονείς σου όταν σου μιλάνε χωρίς να τους διακόπτεις ακόμα και αν εσύ δεν συμφωνείς μαζί τους. Έτσι δείχνεις καλή θέληση και βάζεις τα θεμέλια για μια ουσιαστικότερη και πιο αποτελεσματική επικοινωνία μαζί τους. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους γονείς μας, μπορούμε όμως να αλλάξουμε τον τρόπο που επικοινωνούμε μαζί τους. Τα αποτελέσματα θα σε ενθουσιάσουν!