Ένας φυσιολογικός κύκλος διαρκεί 28 ημέρες. Ξεκινά την πρώτη ημέρα της περιόδου και ολοκληρώνεται την ημέρα πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο και στην πραγματικότητα η περίοδος μπορεί να εμφανίζεται οποτεδήποτε στο διάστημα μεταξύ 21 και 45 ημερών.
Κατά κανόνα η ωορρηξία γίνεται την 14η ημέρα του κύκλου, ενώ οι γόνιμες μέρες είναι συνήθως η 11η, η 12η και η 13η. Ωστόσο μπορεί να υπάρξει πρόωρη ωορρηξία, την 7η με 8η μέρα ή ωορρηξία κάποιες μέρες αργότερα, γύρω στην 18η ή 19η μέρα.
Τα πρώτα χρόνια, η περίοδος πιθανότατα να εμφανίζεται σε άτακτα χρονικά διαστήματα, όμως με την πάροδο των ετών ο κύκλος της περιόδου ομαλοποιείται. Έτσι, οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να υπολογίζουν τον κύκλο της περιόδου. Είναι πολύ σημαντικό όταν ξεκινά η περίοδος να καταγράφεις τις ημερομηνίες του κύκλου σου σε ένα ημερολόγιο, προκειμένου να παρακολουθείς πόσο ομαλή είναι η περίοδός σου. Αυτή η καταγραφή θα σου φανεί πολύ χρήσιμη, είτε για να προγραμματίσεις την επόμενη επίσκεψη στον γυναικολόγο σου, είτε για να προγραμματίσεις … τις διακοπές σου! Αν συνεχίσεις να έχεις περίοδο σε άτακτα χρονικά διαστήματα ή αν μερικές φορές η περίοδος καθυστερεί για περισσότερο από 1 εβδομάδα, καλό θα ήταν να ζητήσεις τη γνώμη ενός γυναικολόγου. Αν ο κύκλος σου σταθεροποιηθεί και παρ’ όλ’ αυτά παρουσιάσεις καθυστέρηση, θα πρέπει να έχεις υπ’ όψιν σου τα ακόλουθα ενδεχόμενα: εγκυμοσύνη (αν έχεις ερωτικές επαφές), στρες, αυστηρές δίαιτες και απότομη απώλεια βάρους, έντονη σωματική άσκηση ή πρόσφατη έναρξη κάποιου φαρμάκου. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η γνώμη του γυναικολόγου.