Ο ιός HPV , είναι ο πιο συχνός ιός που μεταφέρεται από σύντροφο σε σύντροφο, κατά τη σεξουαλική επαφή.

Παρά τη συχνότητά του βέβαια, πολλοί ακόμη δε γνωρίζουν την ύπαρξή του και δε λαμβάνουν προληπτικά μέτρα. Ο ιός HPV είναι πολύ συχνός και το 70% των σεξουαλικά ενεργών ατόμων θα έρθει σε επαφή με τον ιό ωστόσο θα απαλλαγούν από αυτόν μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς κανένα σημείο ή σύμπτωμα.

Παρόλα αυτά όλες οι γυναίκες που έχουν ξεκινήσει σεξουαλική ζωή θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο μια φορά τον χρόνο. Για να υποβληθεί μια γυναίκα σε έλεγχο πρέπει να κλείσει ραντεβού με γυναικολόγο της. Αυτό δε θα πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της περιόδου της.

Ο ιός HPV μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, αλλά και με τα υγρά του σώματος (σάλιο κλπ). Μεταδίδεται δηλαδή σχετικά εύκολα. Η χρήση προφυλακτικού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης, ωστόσο δεν προστατεύει ΑΠΟΛΥΤΑ.

just girls button

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τον ιό HPV είναι ο εμβολιασμός, καθώς η λοίμωξη από τον ιό δεν μπορεί να προληφθεί με κανέναν άλλον τρόπο. Τα HPV εμβόλια δεν περιέχουν τον πραγματικό ιό, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθεί νόσος μετά τον εμβολιασμό. Τα καλά αποτελέσματα του εμβολίου έχουν αποδειχθεί από την εμπειρία της ευρείας εφαρμογής του εμβολιασμού, καθώς έχουν χορηγηθεί πάνω από 70.000.000 δόσεις σε πάνω από 100 χώρες. Ο εμβολιασμός είναι καλύτερα να γίνεται πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, ωστόσο μπορεί να γίνει και μετά και να προστατέψει σημαντικά.

Εάν είσαι κορίτσι και έχεις σεξουαλική δραστηριότητα, ο τακτικός έλεγχος με Τεστ Παπανικολάου συνεχίζεται και μετά τον εμβολιασμό.