Η φιλία είναι μια σχέση και όπως όλες οι σχέσεις μπορεί να χαλάσει. Σίγουρα υπάρχουν φιλίες που διαρκούν μία ζωή αλλά συνήθως αυτό είναι η εξαίρεση και όχι κανόνας. Πολλές είναι εκείνες οι φιλίες που χάνονται ή που αλλάζουν χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δεν ήταν αληθινές. Μερικές φορές αυτό μπορεί να συμβεί είναι γιατί αλλάζουν οι ζωές των φίλων, οι συνθήκες, οι προτεραιότητες και φυσικά δεν αποκλείεται το γεγονός , αυτές οι ίδιες φιλίες κάποια στιγμή στο μέλλον να αναζωπυρωθούν. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό αυτό να συμβεί στο μέλλον αν μιλάμε για πραγματική φίλια και για αγνά συναισθήματα. Μία τέτοια «επανασύνδεση» μάλιστα κάνει πιο ισχυρή την φιλία.
Από την άλλη υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις που μία φιλία μπορεί να διακοπεί απότομα λόγω παρεξήγησης ή τσακωμού. Αν όμως μιλάμε για αληθινή φιλία το πιο πιθανό είναι αυτές οι παρεξηγήσεις να ξεπεραστούν.
Μία άλλη περίπτωση είναι να χαλάσει λόγω ανταγωνισμού ή ζήλιας. Αυτά τα συναισθήματα είναι λογικό να υπάρχουν στις φιλίες γιατί είναι συναισθήματα από τα οποία οι άνθρωποι δεν ξεφεύγουν εύκολα. Αν όμως είναι μέσα σε θεμιτά πλαίσια, δηλαδή όταν σε κάνουν να θέλεις να γίνεις καλύτερος, δεν επηρεάζουν την φιλία.
Τέλος, μία άλλη περίπτωση στην οποία μπορεί να χαλάσει μία φιλία είναι ο ένας από τους δύο
να νιώθει έλλειψη εμπιστοσύνης ή προσοχής από τον άλλο και να θεωρήσει ότι φέρεται εγωκεντρικά.

Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να έχουμε στο νου μας, ότι η αληθινή φιλία θα ξεπεράσει τα εμπόδια και να θυμόμαστε ότι δεν μπορούν να είναι φίλοι όλοι οι άνθρωποι που περνούν από την ζωή μας. Αληθινοί φίλοι είναι πάντα λίγοι.